OKUL ÖNCESİNİN ÖNEMİ

İlk 6 yıl bir çocuğun hayatında en önemli yıllardır. Bu yıllarda beyin, hayat boyu öğrenme, davranış ve sağlık için zemin hazırlayacak bağlantılar oluşturur. 6 yaşına geldiklerinde tam potansiyellerine ulaşacakları önlerinde onları bekleyen yıllar için sağlam bir zeminleri olmuş olur.  Yani annelerin, babaların ve bu yıllarda çocuğun büyümesinde rol alan herkesin çok büyük etkisi var dolayısıyla ben 0-6 yaş konusunda aileleri bilgilendirmekten her zaman büyük keyif alıyorum. Anne babalık hem çok yorucu hem de çok keyifli bir süreç özellikle de ilk yıllarda… Gece ağlamaları, öfke patlamaları, inanılmaz enerjileri çoğu zaman sizleri yorgun, bitkin ve mutsuz hissettirebilir. Böyle hissettiğinizde de elimden bu kadarı geliyor diyebilirsiniz. Ebeveynlik, çocuğunuz kadar kendinize de iyi bakabildiğinizde keyiflidir aslında…

Arada bir mola verin, yardım isteyin ve kendiniz için bir şey yapın ki çocuğunuzla tekrar bir araya geldiğinizde enerjiniz olsun.
Arkadaşlarınızla görüşmeyi kesmeyin.
Yürüyüşe çıkın, müzik dinleyin ve hoşunuza giden aktivitelerde bulunmaya çalışın.
Hasta hissediyorsanız doktora gidin, psikolojik olarak kendinizi iyi hissetmiyorsanız ve çocuğunuza da bu şekilde faydanız olamayacağını düşünüyorsanız bir psikolog ya da psikiyatristle görüşmekten çekinmeyin.

Bunun dışında her türlü sorularınız ve yardım talebiniz için de sizlere bu platformdan yardımcı olmaya çalışacağım…

İyi haftalar,
Uzm.Psikolog Ayben Ertem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *